Wie betrek je en wat plaats je?
Veel organisaties denken nog vanuit het verouderde model van reclame; denken teveel vanuit de pushstrategie. Oftewel, als we maar vaak genoeg vertellen wat we verkopen, dan komt die klant uiteindelijk vanzelf. Helaas werkt deze strategie niet meer door de komst van internet en social media. Door de komst van het internet is tenslotte alles vindbaar. Door de komst van social media hebben consumenten een stem gekregen.
Maar hoe word je nu gevonden op het internet, hoe komt die klant naar jou toe en hoe zorg je ervoor dat mensen over jouw bedrijf gaan ‘praten’? Start met het creëren van waardevolle content!
Starten met contentcreatie vanuit de organisatie is niet iets dat alleen bepaald zou moeten worden door de communicatieafdeling, of door het directie- en managementteam, want dan stap je misschien wel in de valkuil van de ‘topdown’ strategie, oftewel vanaf boven opgelegd, en dat werkt niet optimaal.
Contentcreatie, start brainstormsessies met het hele team
Wil je starten met contentcreatie, betrek het hele team, alle lagen in de organisatie. Tenslotte staat iedere laag in de organisatie in contact met de klant, oftewel de customer journey. Inspiratiesessies en brainstormsessies met het hele team zorgen voor meer duidelijkheid en inbreng (intrinsieke motivatie), wat zorgt voor meer betrokkenheid (commitment) wat weer ten gunste komt aan de uitvoering. Alles wat de medewerkers in hun werk meemaken is content.
Iedere medewerker is daardoor een mini marketeer en daarmee heb je een grote groep marketeers die jouw organisatie uitdragen, allemaal kleine geloofwaardige en invloedrijke marketingmachines.
Je zult begrijpen dat sales dan ook niet meer alleen bij de afdeling sales hoort, maar met inzet van zichtbaarheid door de medewerkers, iedereen in de organisatie bijdraagt aan verhoging van de omzet. Meer zichtbaarheid zorgt voor meer leads, met meer leads genereer je meer omzet.
Online gedrag van klanten verschuift
Het gedrag van klanten verschuift al jaren richting de digitale wereld. Vaak worden social media kanalen wel 10 tot 100 keer per dag gecheckt. Hierin zie je ook meer en meer verschuiving naar video, short-video en bewegend beeld. Echter de afwisseling in content hierin is ongekend belangrijk, zodat je ‘eelt op het netvlies van de kijker’ voorkomt. Content is hierin een middel om je doel te bereiken. Stel in je contentcreatie altijd de klant voorop. ‘What’s in it for them’.
Betrek klanten bij het maken van content
Naast het betrekken van medewerkers, betrek je ook klanten bij het maken van content. Zoals ik al aangaf stel je de klant voorop, wat worden zij er beter van? Verkooppraatjes werken niet, maar het plaatsen van tips, het delen van kennis en behulpzaam zijn, werken wel. Hoe beter je de behoefte van je klant in kaart hebt, hoe beter je content is, zowel op de website als op de verschillende social media kanalen.
User Generated Content als hulpmiddel
User Generated Content is content die door gebruikers van jouw product of dienst gegenereerd is. (Eigenlijk is het mond tot mond reclame in de digitale wereld.) Onze smartphones worden steeds slimmer en bevatten meer en meer tools van hoogwaardige kwaliteit. Kijk maar eens naar de foto’s en video’s die je met je smartphone maakt. Je hebt in principe geen fotograaf nodig om te kunnen posten op het internet. Ieder individu is hiermee zijn/haar eigen media kanaal. Iedere klant kan eigen content maken en posten. Hierdoor zijn de communicatie strategieën van bedrijven flink veranderd.
Onder User Generated Content valt o.a.:
- Social Proof: een review, een aanbeveling, oordeel over het product of dienst. Als bedrijf kun je over jezelf zeggen wat je wilt, maar wanneer anderen iets over jouw bedrijf vertellen dan is dat vele malen geloofwaardiger, oftewel social proof, Google reviews en LinkedIn aanbevelingen (hier heb je als bedrijf geen invloed op).
- User Moment Content: hieronder valt content die klanten plaatsen terwijl ze het product gebruiken. Klanten posten via social media over het product, bijvoorbeeld over hun nieuwe elektrische fiets en al fietsend door de stad dat filmen (hier heb je als bedrijf geen invloed op).
- Crowd Sourcing: wanneer je klanten betrekt bij beslissingen die je als bedrijf wilt nemen. Betrek hen bij het invullen van een poll en laat hen meebeslissen bij de uiteindelijke keuzes die gemaakt worden, bijvoorbeeld welke smaak koffie of welke nieuwe ijssmaak (hier heb je als bedrijf wel invloed op).
Afwisseling in de content vanuit de organisatie
Vanuit de organisatie heb je de mogelijkheid om content in meerdere vormen te gieten. Dat kan dezelfde boodschap zijn, maar dan in een ander jasje. Als organisatie wissel je content af om je doelgroep te blijven boeien en te verrassen. Afwisseling in je content kan bestaan uit alleen tekst, tekst met afbeelding, video, audio, maar ook whitepapers en e-books. Variatie in je content zowel op de website als op de social media kanalen. Afwisseling in de content is iets waar de afdeling communicatie goed op kan bijsturen, denk bijvoorbeeld aan infographics, e-books en whitepapers.
- Infographics: deze zijn vaak mooi vormgegeven en hebben als doel, de klant te informeren. Je toont hiermee je expertise aan. Infographics zijn veelal, kleurrijk en overzichtelijk. Ze worden als geloofwaardig gezien. Distributie van de infographics vindt vaak via social media kanalen of via de eigen website plaats.
- E-books en whitepapers: een whitepaper moet op basis van feiten, de lezer overtuigen. E-books en whitepapers zijn long-form content en geven potentiële klanten meer kennis en informatie. In deze vorm van content tref je geen salespitch aan. E-books zijn puur informerend en bevatten waardevolle inhoud. Op basis van dit e-book zal de lezer vanuit de awareness fase sneller terecht komen in de trust fase. Als bedrijf claim je hiermee je autoriteit. E-books zijn makkelijk leesbaar/scanbaar, afgewisseld met beeldmateriaal, en vaak te downloaden op websites nadat de bezoeker een mailadres achtergelaten heeft (e-mailmarketing).
Inspelen op de actualiteit leidt vaak tot meer engagement en bereik. Inspelen op de actualiteit leidt vaak ook tot meer downloads van whitepapers en e-books. Het loont dus om daar in je contentstrategie rekening mee te houden en op in te spelen.